Зеленська сільська рада
Івано-Франківська область, Верховинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційні статті

Основні вимоги до гігієни персоналу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами:

 До роботи допускається персонал, який не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов навчання з питань гігієни персоналу, що підтверджено відповідними записами. Усі  новоприйняті працівники повинні пройти обов'язкове навчання за програмою  гігієнічної  підготовки  і  здати  іспит  з відміткою про це у відповідному журналі і в особистій книжці.   В подальшому  усі  працівники,  включаючи  адміністрацію   та інженерно-технічний персонал,  незалежно від стажу роботи, повинні один раз у два роки проходити  навчання  і  перевірку  гігієнічних знань. Дані навчання та видача довідки про їх проходження проводиться спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу.

 -Кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби.

-Усі працівникидміністрація,завідувачі виробництва,кухарі,кухонні працівники,кондитери,офіціанти,працівники складів,холодильників,прибиральники приміщень та персонал,який миє обладнання,посуду,інвентар,працівники зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях  проходять медичне обстеження в установленому законодавством порядку, результати якого відображаються в їх особових медичних книжках.

-Усі  працівники  перед  початком  роботи повинні одягти чистий санітарний одяг. До санітарного одягу відносяться халати, куртка, штани, фартух, косинка або ковпак. Санітарна одяг має бути білого кольору, завжди чистий і повністю закривати тіло.Одяг має бути підібраний за розміром.  Косинки і ковпаки повинні щільно облягати голову, щоб вберегти продукцію від попадання волосся.

- Дотримуватися чистоти рук, коротко стригти нігті ,так як під ними можуть перебувати мікроорганізми і яйця глистів.

-Перед відвідуванням туалету санітарний одяг знімають і вішають на гачку (вішаки), призначеному для цього. Забороняється  одягати  на  санітарний  одяг будь-який верхній одяг.

 -Після відвідування туалету необхідно   ретельно вимити руки теплою водою з милом  і  продезінфікувати  їх  дозволеним  до застосування в харчовій промисловості дезінфікуючим засобом.


-На шкірі рук не повинно бути подряпин, нагноєнь, опіків, порізів, в яких знаходяться стафілококи і стрептококи. Ці мікроорганізми при попаданні на продукт викликають його зараження. Ранки треба змащувати настоянкою йоду і не допускати такого робочого до роботи, пов'язаної з безпосередньою обробкою продукту. Це важливо при приготуванні кремів і кремових виробів.

-Не можна застібати санітарний одяг шпильками, голками, шпильками, щоб уникнути попадання цих предметів у готову продукцію. Предмети туалету (дзеркало, гребінець, пудреницю і пр.) треба залишати в гардеробній.

-Санітарний одяг не можна виносити з собою, після роботи її необхідно залишати в індивідуальних шафах, встановлених в роздягальні. Шафи повинні утримуватися в чистоті, в них не можна зберігати їжу і брудний посуд, так як це сприяє розмноженню гризунів, тарганів і мух. Індивідуальні шафи для зберігання санітарного одягу необхідно періодично очищати, мити і дезінфікувати. Санітарний одяг перуть у пральнях.

-Місця громадського користування (їдальні, туалети, умивальні, гардероб) повинні утримуватися в доброму санітарному стані. В іншому випадку вони можуть з'явитися джерелами поширення патогенних мікроорганізмів на виробництві. х. В умивальних кімнатах має бути електрорушник або одноразові паперові рушники.

-Прийом їжі повинен здійснюватися в спеціальних цехових буфетах, їдальнях. Не дозволяється приймати їжу безпосередньо на робочому місці, так як в готову продукцію можуть потрапити залишки їжі, паперу і т. д.

 

-Забороняється куріння у виробничих цехах щоб уникнути попадання в готову продукцію попелу, недопалків, сірників. Для куріння відводяться спеціальні місця.

-У технологічних цехах категорично забороняється зберігання аптечок. Аптечки повинні бути розміщені в тамбурах технологічних цехів, дільниць, в побутових приміщеннях. В аптечках не рекомендується тримати з різким запахом та фарбувальні ліки (наприклад, замість спиртового розчину йоду мати перекис водню).

-Слюсарі,  електромонтери  та  інші працівники,  зайняті ремонтними   роботами   у   виробничих,   складських   приміщеннях підприємства,   повинні   виконувати  правила  особистої  гігієни, працювати у цехах в санітарному одязі,  інструменти  переносити  у спеціальних закритих ящиках з ручками.

-Суб’єкти господарської діяльності зобов’язані мати Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, Санітарні правила, санітарний журнал, особові медичні книжки працівників, журнали реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці та реєстрації інструктажів з питань охорони праці, а також книгу відгуків та пропозицій.

14 Червня, 2023 р., 13:06
З  приходом  літнього періоду  збільшується  ризик  захворіти на гострі кишкові  інфекції – ГКІ ( черевний  тиф, інші  сальмонельози, шигельоз, холеру тощо), що  пов’язано з  більш  сприятливими  умовами для зберігання  і  навіть накопичення  збудників на  об’єктах навколишнього середовища, у  тому  числі  на  харчових  продуктах  та  у  воді.  Наявність мух  дозволяє переносити збудників ГКІ  на  значні  відстані  від  джерела  інфекції – хворої людини або носія збудників.
14 Червня, 2023 р., 09:57
Шановні громадяни, у випадку можливої повені, паводків можливі підтоплення ваших помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
29 Травня, 2023 р., 11:53
29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення започаткований у 2004 році з метою підвищення рівня громадської та професійної обізнаності щодо розладів травлення та здорового харчування.
05 Травня, 2023 р., 09:41
Менінгококова інфекція – одна з найбільш важких гострих інфекційних захворювань з різними клінічними проявами локалізованих або генералізованих форм інфекційного процесу. Небезпека інфекції полягає в тому, що вона може мати дуже швидкий, блискавичний розвиток важких форм з високим ризиком летального результату. У такому випадку від різкого підвищення температури, висипань — аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого — може минути лише одна доба.         Збудник цієї небезпечної хвороби – менінгокок. В зовнішньому середовищі він нестійкий, швидко гине: при  температурі 550 С – на  протязі 5 хвилин, під впливом дезінфікуючих розчинів через 1-2 хвилини. Джерелом інфекції є хвора людина та здорові бактеріоносії. Число носіїв в сотні разів перевищує число хворих. На одного хворого в середньому доводиться близько 2 тисяч носіїв. Тривалість носійства 2 – 4 тижні. Воно формується, як правило, у дорослих. Число їх з осені до весни зростає в 4 – 6 разів. Частіше хворіють діти до 14 років   Місце розмноження менінгокока – носоглотка, звідки збудник і виділяється у повітря. Менінгокок проникає в організм людини через слизову оболонку дихальних шляхів. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів.  Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний; менінгокок передається через повітря при розмові, кашлі, чханні на невелику відстань. Зараження відбувається при тісному і тривалому спілкуванні, так як збудник в аерозолі зберігається до 30 хвилин.  Зараженню спричиняє скупченість, тісний контакт між людьми в закритих приміщеннях, що не провітрюються. Крім того, менінгококовою інфекцією хворіють люди зі зниженим імунітетом та особи з хронічними недугами верхніх дихальних шляхів (хронічні тонзиліти, гайморити, синусити). Хворі стають небезпечними для оточуючих з перших днів недуги, тому захворілих різними формами менінгококової інфекції госпіталізують в інфекційні стаціонари. Тривалість заразного періоду при різних формах менінгококової інфекції коливається від 2 до 4 тижнів. Контактні особи підлягають бактеріологічному  обстеженню.  Основні клінічні прояви хвороби: початок гострий, хворі  скаржаться на біль голови, закладання носа, нежить. Задня стінка носоглотки червона, набрякла, лімфоїдні залози збільшені. Температура тіла  підвищується до 380 С і більше. Найнебезпечніша форма захворювання – менінгококовий сепсис. Захворювання починається раптово, з підвищення температури тіла до 38 – 40 0 С, запалення носоглотки та сильного головного болю і м’язів спини та кінцівок, спрага, блідість. Основна ознака блискавичної форми хвороби – це поява на шкірі через декілька годин від початку захворювання висипу у вигляді крововиливів зірчастої форми різної величини. Висипань багато, переважно на сідницях , стегнах, гомілках, тулубі. Забарвлення елементів висипу різноманітне, що зв’язано з підсипанням. Характерні також крововиливи в склеру, кон’юктиву, слизову оболонку зіву. Відмічається виражена інтоксикація, серцебиття, зниження артеріального тиску. Можуть з’являтися корчі, розлади свідомості, вогнищеві ураження нервової системи. Причиною смерті найчастіше є гостре набухання і набряк головного мозку.
25 Квітня, 2023 р., 17:00
Всесвітній день боротьби проти малярії, що відзначається щорічно 25 квітня, заснований ВООЗ на її 60 сесії в травні 2007 року. День присвячений пропаганді глобальних зусиль щодо забезпечення ефективної боротьби проти малярії.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь