Зеленська сільська рада
Івано-Франківська область, Верховинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційні статті

Основні вимоги до гігієни персоналу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами:

 До роботи допускається персонал, який не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов навчання з питань гігієни персоналу, що підтверджено відповідними записами. Усі  новоприйняті працівники повинні пройти обов'язкове навчання за програмою  гігієнічної  підготовки  і  здати  іспит  з відміткою про це у відповідному журналі і в особистій книжці.   В подальшому  усі  працівники,  включаючи  адміністрацію   та інженерно-технічний персонал,  незалежно від стажу роботи, повинні один раз у два роки проходити  навчання  і  перевірку  гігієнічних знань. Дані навчання та видача довідки про їх проходження проводиться спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу.

 -Кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби.

-Усі працівникидміністрація,завідувачі виробництва,кухарі,кухонні працівники,кондитери,офіціанти,працівники складів,холодильників,прибиральники приміщень та персонал,який миє обладнання,посуду,інвентар,працівники зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях  проходять медичне обстеження в установленому законодавством порядку, результати якого відображаються в їх особових медичних книжках.

-Усі  працівники  перед  початком  роботи повинні одягти чистий санітарний одяг. До санітарного одягу відносяться халати, куртка, штани, фартух, косинка або ковпак. Санітарна одяг має бути білого кольору, завжди чистий і повністю закривати тіло.Одяг має бути підібраний за розміром.  Косинки і ковпаки повинні щільно облягати голову, щоб вберегти продукцію від попадання волосся.

- Дотримуватися чистоти рук, коротко стригти нігті ,так як під ними можуть перебувати мікроорганізми і яйця глистів.

-Перед відвідуванням туалету санітарний одяг знімають і вішають на гачку (вішаки), призначеному для цього. Забороняється  одягати  на  санітарний  одяг будь-який верхній одяг.

 -Після відвідування туалету необхідно   ретельно вимити руки теплою водою з милом  і  продезінфікувати  їх  дозволеним  до застосування в харчовій промисловості дезінфікуючим засобом.


-На шкірі рук не повинно бути подряпин, нагноєнь, опіків, порізів, в яких знаходяться стафілококи і стрептококи. Ці мікроорганізми при попаданні на продукт викликають його зараження. Ранки треба змащувати настоянкою йоду і не допускати такого робочого до роботи, пов'язаної з безпосередньою обробкою продукту. Це важливо при приготуванні кремів і кремових виробів.

-Не можна застібати санітарний одяг шпильками, голками, шпильками, щоб уникнути попадання цих предметів у готову продукцію. Предмети туалету (дзеркало, гребінець, пудреницю і пр.) треба залишати в гардеробній.

-Санітарний одяг не можна виносити з собою, після роботи її необхідно залишати в індивідуальних шафах, встановлених в роздягальні. Шафи повинні утримуватися в чистоті, в них не можна зберігати їжу і брудний посуд, так як це сприяє розмноженню гризунів, тарганів і мух. Індивідуальні шафи для зберігання санітарного одягу необхідно періодично очищати, мити і дезінфікувати. Санітарний одяг перуть у пральнях.

-Місця громадського користування (їдальні, туалети, умивальні, гардероб) повинні утримуватися в доброму санітарному стані. В іншому випадку вони можуть з'явитися джерелами поширення патогенних мікроорганізмів на виробництві. х. В умивальних кімнатах має бути електрорушник або одноразові паперові рушники.

-Прийом їжі повинен здійснюватися в спеціальних цехових буфетах, їдальнях. Не дозволяється приймати їжу безпосередньо на робочому місці, так як в готову продукцію можуть потрапити залишки їжі, паперу і т. д.

 

-Забороняється куріння у виробничих цехах щоб уникнути попадання в готову продукцію попелу, недопалків, сірників. Для куріння відводяться спеціальні місця.

-У технологічних цехах категорично забороняється зберігання аптечок. Аптечки повинні бути розміщені в тамбурах технологічних цехів, дільниць, в побутових приміщеннях. В аптечках не рекомендується тримати з різким запахом та фарбувальні ліки (наприклад, замість спиртового розчину йоду мати перекис водню).

-Слюсарі,  електромонтери  та  інші працівники,  зайняті ремонтними   роботами   у   виробничих,   складських   приміщеннях підприємства,   повинні   виконувати  правила  особистої  гігієни, працювати у цехах в санітарному одязі,  інструменти  переносити  у спеціальних закритих ящиках з ручками.

-Суб’єкти господарської діяльності зобов’язані мати Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, Санітарні правила, санітарний журнал, особові медичні книжки працівників, журнали реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці та реєстрації інструктажів з питань охорони праці, а також книгу відгуків та пропозицій.

14 Червня, 2023 р., 13:06
З  приходом  літнього періоду  збільшується  ризик  захворіти на гострі кишкові  інфекції – ГКІ ( черевний  тиф, інші  сальмонельози, шигельоз, холеру тощо), що  пов’язано з  більш  сприятливими  умовами для зберігання  і  навіть накопичення  збудників на  об’єктах навколишнього середовища, у  тому  числі  на  харчових  продуктах  та  у  воді.  Наявність мух  дозволяє переносити збудників ГКІ  на  значні  відстані  від  джерела  інфекції – хворої людини або носія збудників.
14 Червня, 2023 р., 09:57
Шановні громадяни, у випадку можливої повені, паводків можливі підтоплення ваших помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
29 Травня, 2023 р., 11:53
29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення започаткований у 2004 році з метою підвищення рівня громадської та професійної обізнаності щодо розладів травлення та здорового харчування.
05 Травня, 2023 р., 09:41
Менінгококова інфекція – одна з найбільш важких гострих інфекційних захворювань з різними клінічними проявами локалізованих або генералізованих форм інфекційного процесу. Небезпека інфекції полягає в тому, що вона може мати дуже швидкий, блискавичний розвиток важких форм з високим ризиком летального результату. У такому випадку від різкого підвищення температури, висипань — аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого — може минути лише одна доба.         Збудник цієї небезпечної хвороби – менінгокок. В зовнішньому середовищі він нестійкий, швидко гине: при  температурі 550 С – на  протязі 5 хвилин, під впливом дезінфікуючих розчинів через 1-2 хвилини. Джерелом інфекції є хвора людина та здорові бактеріоносії. Число носіїв в сотні разів перевищує число хворих. На одного хворого в середньому доводиться близько 2 тисяч носіїв. Тривалість носійства 2 – 4 тижні. Воно формується, як правило, у дорослих. Число їх з осені до весни зростає в 4 – 6 разів. Частіше хворіють діти до 14 років   Місце розмноження менінгокока – носоглотка, звідки збудник і виділяється у повітря. Менінгокок проникає в організм людини через слизову оболонку дихальних шляхів. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів.  Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний; менінгокок передається через повітря при розмові, кашлі, чханні на невелику відстань. Зараження відбувається при тісному і тривалому спілкуванні, так як збудник в аерозолі зберігається до 30 хвилин.  Зараженню спричиняє скупченість, тісний контакт між людьми в закритих приміщеннях, що не провітрюються. Крім того, менінгококовою інфекцією хворіють люди зі зниженим імунітетом та особи з хронічними недугами верхніх дихальних шляхів (хронічні тонзиліти, гайморити, синусити). Хворі стають небезпечними для оточуючих з перших днів недуги, тому захворілих різними формами менінгококової інфекції госпіталізують в інфекційні стаціонари. Тривалість заразного періоду при різних формах менінгококової інфекції коливається від 2 до 4 тижнів. Контактні особи підлягають бактеріологічному  обстеженню.  Основні клінічні прояви хвороби: початок гострий, хворі  скаржаться на біль голови, закладання носа, нежить. Задня стінка носоглотки червона, набрякла, лімфоїдні залози збільшені. Температура тіла  підвищується до 380 С і більше. Найнебезпечніша форма захворювання – менінгококовий сепсис. Захворювання починається раптово, з підвищення температури тіла до 38 – 40 0 С, запалення носоглотки та сильного головного болю і м’язів спини та кінцівок, спрага, блідість. Основна ознака блискавичної форми хвороби – це поява на шкірі через декілька годин від початку захворювання висипу у вигляді крововиливів зірчастої форми різної величини. Висипань багато, переважно на сідницях , стегнах, гомілках, тулубі. Забарвлення елементів висипу різноманітне, що зв’язано з підсипанням. Характерні також крововиливи в склеру, кон’юктиву, слизову оболонку зіву. Відмічається виражена інтоксикація, серцебиття, зниження артеріального тиску. Можуть з’являтися корчі, розлади свідомості, вогнищеві ураження нервової системи. Причиною смерті найчастіше є гостре набухання і набряк головного мозку.
25 Квітня, 2023 р., 17:00
Всесвітній день боротьби проти малярії, що відзначається щорічно 25 квітня, заснований ВООЗ на її 60 сесії в травні 2007 року. День присвячений пропаганді глобальних зусиль щодо забезпечення ефективної боротьби проти малярії.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь