Зеленська сільська рада
Івано-Франківська область, Верховинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Менінгококова інфекція – чим небезпечна

Дата: 05.05.2023 09:41
Кількість переглядів: 241

Менінгококова інфекція – одна з найбільш важких гострих інфекційних захворювань з різними клінічними проявами локалізованих або генералізованих форм інфекційного процесуНебезпека інфекції полягає в тому, що вона може мати дуже швидкий, блискавичний розвиток важких форм з високим ризиком летального результату. У такому випадку від різкого підвищення температури, висипань — аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого — може минути лише одна доба.

        Збудник цієї небезпечної хвороби – менінгокок. В зовнішньому середовищі він нестійкий, швидко гине: при  температурі 550 С – на  протязі 5 хвилин, під впливом дезінфікуючих розчинів через 1-2 хвилини. Джерелом інфекції є хвора людина та здорові бактеріоносії. Число носіїв в сотні разів перевищує число хворих. На одного хворого в середньому доводиться близько 2 тисяч носіїв. Тривалість носійства 2 – 4 тижні. Воно формується, як правило, у дорослих. Число їх з осені до весни зростає в 4 – 6 разів. Частіше хворіють діти до 14 років   Місце розмноження менінгокока – носоглотка, звідки збудник і виділяється у повітря. Менінгокок проникає в організм людини через слизову оболонку дихальних шляхів. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів.  Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний; менінгокок передається через повітря при розмові, кашлі, чханні на невелику відстань. Зараження відбувається при тісному і тривалому спілкуванні, так як збудник в аерозолі зберігається до 30 хвилин.  Зараженню спричиняє скупченість, тісний контакт між людьми в закритих приміщеннях, що не провітрюються. Крім того, менінгококовою інфекцією хворіють люди зі зниженим імунітетом та особи з хронічними недугами верхніх дихальних шляхів (хронічні тонзиліти, гайморити, синусити). Хворі стають небезпечними для оточуючих з перших днів недуги, тому захворілих різними формами менінгококової інфекції госпіталізують в інфекційні стаціонари. Тривалість заразного періоду при різних формах менінгококової інфекції коливається від 2 до 4 тижнів. Контактні особи підлягають бактеріологічному  обстеженню.  Основні клінічні прояви хвороби: початок гострий, хворі  скаржаться на біль голови, закладання носа, нежить. Задня стінка носоглотки червона, набрякла, лімфоїдні залози збільшені. Температура тіла  підвищується до 380 С і більше. Найнебезпечніша форма захворювання – менінгококовий сепсис. Захворювання починається раптово, з підвищення температури тіла до 38 – 40 С, запалення носоглотки та сильного головного болю і м’язів спини та кінцівок, спрага, блідість. Основна ознака блискавичної форми хвороби – це поява на шкірі через декілька годин від початку захворювання висипу у вигляді крововиливів зірчастої форми різної величини. Висипань багато, переважно на сідницях , стегнах, гомілках, тулубі. Забарвлення елементів висипу різноманітне, що зв’язано з підсипанням. Характерні також крововиливи в склеру, кон’юктиву, слизову оболонку зіву. Відмічається виражена інтоксикація, серцебиття, зниження артеріального тиску. Можуть з’являтися корчі, розлади свідомості, вогнищеві ураження нервової системи. Причиною смерті найчастіше є гостре набухання і набряк головного мозку.

     Вчасна і адекватна терапія дає змогу врятувати життя пацієнта і визначає сприятливий прогноз. Головним у лікуванні менінгококової інфекції є усунення причин розвитку захворювання.

       Основним профілактичним заходом менінгококової інфекції є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.  В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Тобто вакцинуватися можна власним коштом.  Вакцина проти менінгококової інфекції  зареєстрована в Україні та при бажанні громадян може бути придбана самостійно.

     Завжди потрібно пам’ятати, що при перших симптомах захворюваннях треба звертатись за медичною допомогою. Тільки своєчасно почате лікування може врятувати здоров’я і життя хворому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь