Зеленська сільська рада
Івано-Франківська область, Верховинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Значення води для здоров’я населення та профілактики інфекційних захворювань

Дата: 12.06.2023 14:29
Кількість переглядів: 625

 

Фото без опису

Вода - найважливіша складова середовища нашого існування. Після повітря, вода другий за значенням компонент, необхідний для людського життя. На Землі не існує жодного живого організму, в якому немає води, навіть найпростішого. Відомо, що рослини на 80-99% складаються з води, тварини - на 60-75% , а місячний ембріон людини аж на 97%. Коли народжується дитина, то вода - це 75-80% від її загальної маси. У дорослої людини процентне співвідношення води від її загальної маси тіла - близько 65%, а в людей похилого віку - 55-60%. Отож, можна зробити висновок, що старість - це не що інше, як сухість організму.

Вода необхідна для підтримки всіх обмінних процесів, вона бере участь у засвоєнні поживних речовин клітинами. Травлення стає можливим тільки тоді, коли їжа набуває водо- розчинну форму. Подрібнені крихітні частинки їжі знаходять здатність проникати крізь тканини кишечника в кров і внутрішньоклітинну рідину. Більше 85% всіх обмінних процесів нашого організму відбувається у водному середовищі, тому брак чистої води неминуче призводить до утворення вільних радикалів в крові людини, що призводить до передчасного старіння шкіри і, як наслідок, утворення зморшок.

Споживання чистої води забезпечує нормальну роботу внутрішніх органів. Вона зберігає гнучкість вашого тіла, змащує суглоби й допомагає проникненню поживних речовин. Гарне постачання організму чистою водою допомагає боротися з надмірною вагою. Це виражається не тільки у зменшенні надмірного апетиту, а й у тому, що достатня кількість чистої води сприяє переробки вже накопиченого жиру. Ці жирові клітини з допомогою хорошого водного балансу стають здатними залишати ваше тіло.

Вода є теплоносієм і терморегулятором. Вона поглинає надлишки тепла і видаляє його, випаровуючись крізь шкіру і дихальні шляхи. Вода зволожує слизові оболонки і очне яблуко.

Кількість води, необхідний для підтримання водного балансу, залежить відвіку, фізичної активності, температури і вологості. Добова потреба дорослої людини складає близько 2.5 л.

При такому великому значенні води для людини, вода повинна бути відповідної якості, якщо ж вода містить будь-які шкідливі речовини, то вони будуть неминуче поширені по всьому організму.

Винятково велике значення має водний фактор у поширенні гострих кишкових інфекцій та інвазій. У джерелах води можуть бути присутніми сальмонели, шигели, лептоспіри, кишкова паличка, мікобактерії, аденовіруси й ентеровіруси, а також цисти лямблій, яйця аскариди і волосоголовця, личинки анкілостоми, збудники шистосамозу та ін.

Природні водні об’єкти не є природним середовищем перебування патогенних мікроорганізмів. Патогенна мікрофлора, як правило, відмирає протягом визначеного часу. Однак деякі патогенні мікроорганізми можуть тривалий час зберігатися і навіть розмножуватися в природній воді.

Основним резервуаром патогенних мікроорганізмів, кишкових вірусів і яєць гельмінтів у навколишньому середовищі є фекалії і господарсько-побутові стічні води, де вміст організмів може досягати 700 на 100 см3 стічних вод.

Джерелом зараження водойм можуть з’явитися неочищені каналізаційні стічні води. Підземні джерела інфікуються атмосферними і зливними водами. Епідемічна небезпека води, що використовується для пиття, залежить від наявності і кількості збудника, тривалості його виживання і збереження ним вірулентності. Сполучення цих умов визначає можливість поширення кишкових інфекцій водним шляхом у вигляді епідемічних спалахів і утримання високого рівня інфекційної захворюваності.

Для водних епідемій вважається характерним раптове зростання захворюваності, збереження його високого рівня протягом деякого часу, обмеження епідемічного спалахунавколо осіб, що користуються загальним джерелом водопостачання, і відсутність захворювань серед жителів того населеного пункту, що користуються іншим джерелом.

За даними ВОЗ, 80% всіх інфекційних хвороб у світі пов’язано з незадовільною якістю води або порушенням санітарно-гігієнічних норм. Інфекційні захворювання водної етіології реєструються переважно в країнах з низьким санітарним рівнем життя. На сьогодні третина населення земної кулі – близько 2 млрд. – позбавлена можливості споживати в достатній кількості чисту прісну воду. 61% сільських жителів країн, що розвиваються, не можуть користуватися безпечною, в епідеміологічному відношенні, водою і лише 13% з них забезпечені каналізацією.

З 24 лютого 2022 року наша держава борониться від  нападу росії, наші збройні сили мужньо дають відсіч , але  дії окупантів жорстокі та непередбачувані.

   Що робити у разі відсутності водопостачання ? За неможливості використання питної води з джерел централізованого водопостачання потрібно шукати питну воду:

• з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць);

• пунктів розливу питної води (зокрема пересувних);

• фасовану пляшкову воду та воду в ємностях для індивідуального користування.

Зберігати питну воду потрібно в закритих ємностях. Водночас обов’язково позначити  написами «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Зазвичай роблять 2-3-добовий запас.

Зверніть увагу, що воду з відкритих водойм потрібно використовувати тільки для технічних цілей. Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити.

Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (кип’ятити не менш як 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть за умови зберігання її в чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує одну добу.

Вода - найважливіша складова середовища нашого існування. Після повітря, вода другий за значенням компонент, необхідний для людського життя. На Землі не існує жодного живого організму, в якому немає води, навіть найпростішого. Відомо, що рослини на 80-99% складаються з води, тварини - на 60-75% , а місячний ембріон людини аж на 97%. Коли народжується дитина, то вода - це 75-80% від її загальної маси. У дорослої людини процентне співвідношення води від її загальної маси тіла - близько 65%, а в людей похилого віку - 55-60%. Отож, можна зробити висновок, що старість - це не що інше, як сухість організму.

Вода необхідна для підтримки всіх обмінних процесів, вона бере участь у засвоєнні поживних речовин клітинами. Травлення стає можливим тільки тоді, коли їжа набуває водо- розчинну форму. Подрібнені крихітні частинки їжі знаходять здатність проникати крізь тканини кишечника в кров і внутрішньоклітинну рідину. Більше 85% всіх обмінних процесів нашого організму відбувається у водному середовищі, тому брак чистої води неминуче призводить до утворення вільних радикалів в крові людини, що призводить до передчасного старіння шкіри і, як наслідок, утворення зморшок.

Споживання чистої води забезпечує нормальну роботу внутрішніх органів. Вона зберігає гнучкість вашого тіла, змащує суглоби й допомагає проникненню поживних речовин. Гарне постачання організму чистою водою допомагає боротися з надмірною вагою. Це виражається не тільки у зменшенні надмірного апетиту, а й у тому, що достатня кількість чистої води сприяє переробки вже накопиченого жиру. Ці жирові клітини з допомогою хорошого водного балансу стають здатними залишати ваше тіло.

Вода є теплоносієм і терморегулятором. Вона поглинає надлишки тепла і видаляє його, випаровуючись крізь шкіру і дихальні шляхи. Вода зволожує слизові оболонки і очне яблуко.

Кількість води, необхідний для підтримання водного балансу, залежить відвіку, фізичної активності, температури і вологості. Добова потреба дорослої людини складає близько 2.5 л.

При такому великому значенні води для людини, вода повинна бути відповідної якості, якщо ж вода містить будь-які шкідливі речовини, то вони будуть неминуче поширені по всьому організму.

Винятково велике значення має водний фактор у поширенні гострих кишкових інфекцій та інвазій. У джерелах води можуть бути присутніми сальмонели, шигели, лептоспіри, кишкова паличка, мікобактерії, аденовіруси й ентеровіруси, а також цисти лямблій, яйця аскариди і волосоголовця, личинки анкілостоми, збудники шистосамозу та ін.

Природні водні об’єкти не є природним середовищем перебування патогенних мікроорганізмів. Патогенна мікрофлора, як правило, відмирає протягом визначеного часу. Однак деякі патогенні мікроорганізми можуть тривалий час зберігатися і навіть розмножуватися в природній воді.

Основним резервуаром патогенних мікроорганізмів, кишкових вірусів і яєць гельмінтів у навколишньому середовищі є фекалії і господарсько-побутові стічні води, де вміст організмів може досягати 700 на 100 см3 стічних вод.

Джерелом зараження водойм можуть з’явитися неочищені каналізаційні стічні води. Підземні джерела інфікуються атмосферними і зливними водами. Епідемічна небезпека води, що використовується для пиття, залежить від наявності і кількості збудника, тривалості його виживання і збереження ним вірулентності. Сполучення цих умов визначає можливість поширення кишкових інфекцій водним шляхом у вигляді епідемічних спалахів і утримання високого рівня інфекційної захворюваності.

Для водних епідемій вважається характерним раптове зростання захворюваності, збереження його високого рівня протягом деякого часу, обмеження епідемічного спалахунавколо осіб, що користуються загальним джерелом водопостачання, і відсутність захворювань серед жителів того населеного пункту, що користуються іншим джерелом.

За даними ВОЗ, 80% всіх інфекційних хвороб у світі пов’язано з незадовільною якістю води або порушенням санітарно-гігієнічних норм. Інфекційні захворювання водної етіології реєструються переважно в країнах з низьким санітарним рівнем життя. На сьогодні третина населення земної кулі – близько 2 млрд. – позбавлена можливості споживати в достатній кількості чисту прісну воду. 61% сільських жителів країн, що розвиваються, не можуть користуватися безпечною, в епідеміологічному відношенні, водою і лише 13% з них забезпечені каналізацією.

З 24 лютого 2022 року наша держава борониться від  нападу росії, наші збройні сили мужньо дають відсіч , але  дії окупантів жорстокі та непередбачувані.

   Що робити у разі відсутності водопостачання ? За неможливості використання питної води з джерел централізованого водопостачання потрібно шукати питну воду:

• з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць);

• пунктів розливу питної води (зокрема пересувних);

• фасовану пляшкову воду та воду в ємностях для індивідуального користування.

Зберігати питну воду потрібно в закритих ємностях. Водночас обов’язково позначити  написами «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Зазвичай роблять 2-3-добовий запас.

Зверніть увагу, що воду з відкритих водойм потрібно використовувати тільки для технічних цілей. Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити.

Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (кип’ятити не менш як 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть за умови зберігання її в чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує одну добу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь