Зеленська сільська рада
Івано-Франківська область, Верховинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомедації щодо профілактики ГКІ під час повені

Дата: 14.06.2023 09:57
Кількість переглядів: 86

Шановні громадяни, у випадку можливої повені, паводків можливі підтоплення ваших помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

-не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб та ін.;

випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення Вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм;

-якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Для господарських цілей також слід використовувати тільки добре прокип’ячену воду;

-не вживайте продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо;

ля харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці. Готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом.

отримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;

- колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних патронів;

- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

  Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь